Je bent hier:

Op deze pagina vind je de 7 ontwikkelpaden binnen de sector techniek. De paden helpen je met het navigeren binnen de sector techniek. Je kan de visuele paden downloaden en je kan de verschillende mogelijkheden binnen een specifieke branche zien.

Ontwikkelpad Bouw

Bouw: duurzaam, innovatief en vol kansen
De bouw biedt volop kansen aan iedereen die wil bijdragen aan een duurzame leefomgeving. Teamwork en innovatie komen samen in deze sector, zowel op de bouwplaats als in de voorbereiding.

Of je nu werkt aan (nieuw)bouw, renovatie of het onderhoud van woningen, kantoren en fabrieken: jouw werk maakt een zichtbaar verschil!

Ontwikkelpad Infra

Infra: bouwen aan verbindingen
De infrasector zorgt ervoor dat Nederland in beweging blijft. Van wegen, bruggen en tunnels tot dijken, rioleringen en spoorwegen: hier werk je aan systemen die onmisbaar zijn voor ons vervoer, waterbeheer en openbare voorzieningen. Of je nu betrokken bent bij het ontwerp, de bouw of het onderhoud van deze verschillende soorten infrastructuur, jouw werk zorgt ervoor dat alles soepel verloopt in onze samenleving.

Ontwikkelpad Installatietechniek

Installatietechniek: duurzaam en onmisbaar
In de installatietechniek zorg je ervoor dat gebouwen comfortabel en energiezuinig zijn. Van elektrotechnische installaties zoals zonnepanelen, meterkasten en laadpalen tot werktuigbouwkundige systemen voor water, sanitair en verwarming, zoals warmtepompen – jij bent verantwoordelijk voor het ontwerp, de montage, de service of het onderhoud ervan. Ook klimaattechniek speelt een grote rol in deze sector, met airco’s, ventilatie, en vloerverwarming.

Of je nu eerste monteur, servicemonteur of technicus bent, jouw werk houdt onze woningen, kantoren en industrie draaiende.

Ontwikkelpad Energie

Energie: kracht voor een duurzame toekomst
De energiesector is flink in beweging. Hier werk je aan het aanleggen, onderhouden en beheren van de infrastructuur die ons van energie voorziet. Denk aan het leggen van kabels voor elektriciteit en data, leidingen voor gas, water, warmte en de distributie hiervan.

Ook energieproductie speelt een grote rol in deze sector. Of je nu in de controlekamer van een elektriciteitscentrale of buiten aan de slag gaat: jouw werk draagt bij aan een duurzame toekomst.

Ontwikkelpad Metaal

Metaaltechnologie: kracht en precisie in één
Metaal is overal om je heen; van hekken en machines tot superjachten en medische apparatuur. In de metaaltechnologie bewerk je metaal tot platen, profielen, onderdelen en constructies. Dit doe je met technieken zoals zagen, snijden, verspanen, lassen en solderen.

Of je nu werkt aan kleine onderdelen of grote constructies, jouw vakmanschap is onmisbaar en maakt onze wereld.

Ontwikkelpad Metalektro

Metalektro: techniek op het hoogste niveau
De Metalektro is een dynamische sector waarin alles draait om innovatie. Metaal, elektronica, elektrotechniek en kunststof komen hier samen in hightech producten en machines. Van elektronica en transportmiddelen tot machinebouw: hier werk je met de nieuwste technologieën in een veelzijdige industrie.

Of je nu kiest voor ontwerp, productie of onderhoud, jouw werk is essentieel voor de toekomst.

Ontwikkelpad Mobiliteit (Concept)

De sector mobiliteit houdt zich bezig met het maken, onderhouden en repareren van voertuigen. Dit gaat om auto’s, bussen, motoren, fietsen, vrachtwagens, caravans en campers. Hierdoor kunnen mensen naar hun werk, naar huis of op vakantie, en worden producten naar winkels gebracht. Ook speelt de sector een rol in de overgang naar schonere energie, bijvoorbeeld door het werken aan duurzamere voertuigen.

Ontwikkelpad Energiehulp (pilot)

Energiehelpers gaan huis-aan-huis langs in buurten of complexen met woningen die slecht geïsoleerd zijn en waar mensen met lage inkomens wonen. Zij ondersteunen bewoners onder meer met energieadvies en bij het goed afstellen van de verwarmingsinstallatie en het plaatsen van radiatorventilatoren, radiatorfolie, tochtstrippen en ledlampen waarmee het energieverbruik daalt.

FAQ

Heb je vragen over de ontwikkelpaden van Aanvalsplan Techniek? Waarschijnlijk vind je hieronder het antwoord. Heb je andere vragen? Stuur dan een mail naar info@ontwikkelpadentechniek.nl

Staan alle functies en opleidingen in een ontwikkelpad?

Er zijn meer dan 1.000 functies in de techniek! Daarom zijn niet alle functies en opleidingen opgenomen in het ontwikkelpad. Het ontwikkelpad bevat de functies en opleidingen waar de grootste krapte is. Omdat deze vraag continu verandert, wordt het ontwikkelpad regelmatig geactualiseerd. Onze regionale adviseurs staan klaar om je te helpen bij het vinden van functies en/of opleidingen die bij jou passen! (LINK)

Hoe zijn de ontwikkelpaden gemaakt?

Veel werkgevers en sectoren voeren hun eigen campagnes om nieuwe werknemers aan te trekken. Dit zorgt ervoor dat mensen die een carrièreswitch overwegen vaak het overzicht verliezen. Loopbaancoaches signaleren dat deze groep te maken krijgt met een overload aan informatie, waardoor ze door de bomen het bos niet meer zien. Daarom is een branche-overstijgend en landelijk overzicht gecreëerd in de vorm van ontwikkelpaden. In Zuid-Holland hebben technische sectoren eerder al loopbaanpaden ontwikkeld voor technische beroepen. Op uitnodiging van de ministeries van SZW en OCW zijn deze loopbaanpaden uitgebreid tot landelijke ontwikkelpaden voor de sectoren Techniek, Bouw en Energie. De sectoren die verenigd zijn binnen het Aanvalsplan Techniek, Bouw & Energie hebben gezamenlijk deze ontwikkelpaden tot stand gebracht.

Hoe zijn de functies in de ontwikkelpaden tot stand gekomen?

Elk ontwikkelpad is zorgvuldig ontwikkeld door werkgroepen met inhoudelijke experts uit bedrijven, brancheorganisaties, vakbonden, O&O-fondsen en onderwijsvertegenwoordigers. De concepten zijn vervolgens getoetst binnen een breder netwerk en bij werkzoekenden en loopbaancoaches. Uiteindelijk zijn de ontwikkelpaden vastgesteld door de branchevereniging en vakbond van de betreffende sector en officieel erkend door het ministerie van OCW.

Wat is het verschil tussen formele en nonformele opleidingen?

Formele opleidingen zijn erkend door de overheid en worden aangeboden door gerenommeerde mbo-scholen, hogescholen en universiteiten. Non-formele opleidingen zijn vaak branche-erkend, maar vallen buiten het toezicht van de onderwijsinspectie. Beide opleidingsvormen bieden jou de mogelijkheid om aan de slag te gaan in de techniek! In de ontwikkelpaden zijn uitsluitend formele opleidingen en non-formele opleidingen met een NLQF-inschaling (LINK) opgenomen. Dit betekent dat er nog veel meer mogelijkheden beschikbaar zijn. Jouw regionale adviseur staat klaar om je te helpen bij het vinden van de beste opleiding die past bij jouw gewenste functie.

Wat betekend NLQF-inschaling?

NLQF staat voor Nederlands Kwalificatieraamwerk (National Qualifications Framework). Het is een systeem waarmee het niveau van een opleiding, cursus of kwalificatie wordt ingedeeld en vergeleken. Dit maakt het eenvoudiger om inzicht te krijgen in wat een opleiding inhoudt en hoe deze zich verhoudt tot andere opleidingen. Een NLQF-inschaling geeft aan op welk niveau een opleiding zich bevindt binnen een gestandaardiseerd raamwerk, variërend van niveau 1 (basale vaardigheden) tot niveau 8 (doctoraal niveau). Het NLQF helpt werkgevers, opleiders en deelnemers om te bepalen of een opleiding aansluit bij specifieke eisen of doelstellingen, ongeacht of de opleiding formeel of non-formeel is. Kortom, een NLQF-inschaling biedt duidelijkheid en transparantie over het niveau van een opleiding.

Hoe werkt de scholingsregeling?

Hoe de scholingsregeling er precies uit komt te zien wordt bekend gemaakt bij de publicatie van de scholingsregeling op 14 februari 2025. Meer informatie is te vinden op https://www.samenvoordeklant.nl/ontwikkelpaden

Voor wie zijn de ontwikkelpaden gemaakt?

De ontwikkelpaden zijn ontworpen voor een brede doelgroep: werkgevers met personeelstekort, werkzoekenden, werkzoekenden met een ondersteuningsbehoefte, instromers, doorstromers en zijinstromers. Daarnaast zijn ze ook bedoeld voor loopbaanprofessionals, zoals loopbaancoaches en loopbaanadviseurs. Kortom, vrijwel iedereen met interesse in de techniek kan ermee aan de slag!

Ik heb geen opleidingen afgerond. Kan ik alsnog gebruik maken van de ontwikkelpaden?

Jazeker! Alle niveaus zijn opgenomen in de ontwikkelpaden, dus ook als je geen (relevante) vooropleiding hebt gevolgd, kun je hier terecht.

Ik heb geen arbeidsverleden in de sector waar ik in de toekomst in wil werken. Is dat erg?

Nee, zeker niet! Daarom zijn alle opleidingsmogelijkheden overzichtelijk in kaart gebracht. Zo kun je op je gemak ontdekken welke optie het beste aansluit bij jouw situatie.

Waar kan ik me laten omscholen?

In de ontwikkelpaden zijn diverse functies en de bijbehorende opleidingen per sector duidelijk inzichtelijk gemaakt. Als je hulp zoekt bij het vinden van een opleider bij jou in de regio, kun je contact opnemen met een regionale adviseur of kijken op Leeroverzicht

Kan ik werken tijdens mijn omscholingstraject?

Ja, dit is zelfs een eis voor de opgenomen opleidingen in het ontwikkelpad! Dit kan je terugvinden op de pagina van de desbetreffende functie.

Hoe weet ik dat een functie bij mij past?

Wil je meer informatie over de mogelijkheden en/of hulp bij je orientatie, neem dan contact op met je regionale adviseur (LINK)

Hoeveel vacatures zijn er voor de functie die mij interesseert?

De functies die in het ontwikkelpad zijn opgenomen, behoren vrijwel allemaal tot de zogeheten krapteberoepen, ook wel structureel kansrijke beroepen genoemd. Dit betekent dat er een aanzienlijk tekort is aan professionals in deze functies, waardoor de kans groot is dat je in jouw regio altijd een vacature kunt vinden.

Hoe weet ik welke functie bij mijn niveau past?

Welke functie het beste bij jouw niveau past, hangt af van meerdere factoren. Voor persoonlijk advies kun je contact opnemen met een adviseur in jouw regio.

Hoe vind ik een passende werkgever?

De functienamen in het ontwikkelpad zijn zo gekozen dat ze zoveel mogelijk overeenkomen met de benamingen die werkgevers in hun vacatures gebruiken. Als je hulp nodig hebt bij het vinden van een werkgever, kun je kosteloos contact opnemen met een regionale adviseur. Voor meer informatie en contactgegevens van adviseurs in jouw regio.

Wie kan mij ondersteunen in mijn zoektocht naar (nieuw) werk?

In elke regio zijn initiatieven die jou (kosteloos) kunnen ondersteunen bij je zochttoch naar (nieuw) werk. Voor meer informatie en contactgegevens van adviseurs in jouw regio.

Wie is initiatiefnemer van de ontwikkelpaden?

Mensen Maken de Transitie en Naar Bouw & Techniek Zuid-Holland hebben het initiatief genomen voor de eerste versie van de loopbaanpaden voor de techniek en energietransitie. Op uitnodiging van de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), en onder leiding van het Aanvalsplan Techniek, zijn deze loopbaanpaden uitgebreid tot landelijke ontwikkelpaden voor de sectoren Techniek, Bouw en Energie.

Wie is eigenaar van de ontwikkelpaden?

Elk ontwikkelpad is eigendom van de betreffende sector en wordt vertegenwoordigd door een werkgeversvereniging en vakbond. Zo zijn bijvoorbeeld de werkgeversvereniging WENB en de vakbonden FNV en CNV gezamenlijk eigenaar voor het Ontwikkelpad Energie.

Bij wie kan ik terecht voor vragen als ik geïnteresseerd ben in een functie of opleiding?

Wil je meer informatie over de mogelijkheden en/of hulp bij je orientatie, neem dan contact op met je regionale adviseur

Hoeveel vacatures zijn er voor de functie die mij interesseert?

De functies die in het ontwikkelpad zijn opgenomen, behoren vrijwel allemaal tot de zogeheten krapteberoepen, ook wel structureel kansrijke beroepen genoemd. Dit betekent dat er een aanzienlijk tekort is aan professionals in deze functies, waardoor de kans groot is dat je in jouw regio altijd een vacature kunt vinden.

Hoe komen opleidingen in een ontwikkelpad?

Bij het samenstellen van elk ontwikkelpad is zorgvuldig gekeken naar welke opleidingen geschikt zijn om te starten in elke functie. In opdracht van de Rijksoverheid zijn hierbij uitsluitend overheidserkende opleidingen en branche-erkende opleidingen met een NLQF-inschaling opgenomen. Omdat (zij-)instroom altijd maatwerk is, zijn er echter veel meer opleidingsmogelijkheden dan in de ontwikkelpaden kunnen worden weergegeven. Daarom werken de technische sectoren aan een digitale omgeving waarin ook alle andere relevante opleidingen te vinden zijn. Voor meer informatie over opleidingsmogelijkheden kun je terecht bij Leeroverzicht